Lov velkých okounů v Dánsku

Metody lovu se zdokonalují, rybáři věnují stále více času hledání a poznávání života jednotlivých rybích druhů. V tomto článku si povíme něco o chytání velkých okounů, krásných a silných dravců. Dříve se okouni často chytali spíše náhodně při lovu štik nebo úhořů, ale v dnešní době se rybáři na lov této ryby často specializují.

Dánsko může být směle nazýváno rybářským rájem. Většina vodních ploch je zpřístupněna pro veřejnost a velmi málo revírů je těžko chytatelných, znečištěných nebo jinak znehodnocených pro sportovní rybolov. To samé platí o lokalitách s výskytem okouna, protože toho lze nalézt prakticky všude – v jezerech, řekách i v pobřežních revírech s brakickou vodou. Největší okouni v Dánsku pocházejí z velkých jezer - Esrum, řek jako Tryggevaelde, K?ge či Store Vejle, fjordů na východní straně Jutského poloostrova (nejznámější je Nakskov Innerfjord), z malých říček na ostrově Falster a z možná nejžhavějších, ale také nejobtížněji chytatelných břehů a zátok Baltského moře.

Dokonce v Kodani je uloveno mnoho velkých okounů migrujících z brakických do sladkých vod splnit svou reprodukční povinnost. Tyto ryby mají vynikající předpoklady, aby dorostly skutečně úctyhodných rozměrů, protože loví rybky a korýše ve vysoce úživných brakických vodách (stejně jako například pstruzi duhoví, kteří v těchto podmínkách velmi intenzivně a rychle rostou).

Tahle okouní svatební cesta probíhá v několika měsících, od prosince do dubna, takže po rozmrznutí ledového příkrovu máme ještě spoustu času, abychom jich pár nachytali. Po zbytek roku bych pro lov skutečně velkých jedinců doporučil příbřežní oblasti Baltského moře v Dánsku, Švédsku, Finsku a Německu, kde bývají okouni ve výborné kondici a hlavně - jsou stále připraveni zakousnout se do předkládaných nástrah.

Náčiní

Nejčastěji používáme tradiční jednoduché náčiní, protože okoun nebývá příliš ostražitý a jak se zdá, přijímá potravu ochotně i v době tření. Při lovu na plavanou preferujeme udici s větším splávkem s anténkou, háčky velikosti 6 – 8, na které nejčastěji stražíme velké rousnice nebo menší garnáty a větší olověný brok umístěný na vlasci blíže k háčku, pro lepší indikaci záběru. S červy lovíme většinou několik centimetrů nade dnem, avšak může se stát, že okouni berou pouze blíže k hladině, což pak samozřejmě znamená změnu taktiky a přesunutí lovu do vodního sloupce.

Zkušenosti a statistiky ukazují, že čím více a větších rousnic použijeme, tím větší rybu máme šanci ulovit. Je to prostě tak, jak říkají lovci velkých cejnů – jediná lepší nástraha než velká rousnice jsou dvě velké rousnice!

Mnoho dánských specialistů na lov okounů souhlasí s následujícím pořadím atraktivnosti nástrah:

1) Korýši (pokud možno živí)
2) Malé rybky (pokud možno živé)
3) Rousnice

Korýši jsou, zvláště ve vodách kde žijí, jasně nejlepší nástrahou!

Okouny ale můžeme chytat i na těžko, přičemž dobře poslouží i mrtvá nástraha. Bez zbytečných komplikací můžeme říci, že dobré je vše, co vypadá alespoň trochu reálně. Malé plotice nebo jiné bílé ryby lákají skvěle ty největší samice z hejna. Musím také říci, že jsem vyzkoušel snad všechny druhy nástrah od masa krevet a humrů po půlkilového lína a na vše jsem nachytal pěkné okouny.

Jedinou nevýhodou při lovu okounů je, že si nikdy nemůžeme být jisti jaká ryba právě zabere, protože i ostatní dravce číhající na kořist láká naše nástraha k útoku. Velmi často tedy s pobavením sledujete, jak po Vaší speciální okouní nástraze chňapou štiky nebo úhoři, jen jen aby byli první.

Noc

Noční lov přináší značně rozdílné výsledky, protože je těžké ryby lokalizovat. Pokud se to ale povede, můžeme zažít skutečnou extázi.
Velmi zábavné je chytání s osvětleným splávkem nebo osvětlenou špičkou prutu. A samozřejmě i jednoduché chytání na položenou, které je po technické stránce velmi nenáročné. Používám jednoduchou montáž s průběžným olůvkem 30 – 60 g a malým průvěsem, aby indikace záběru byla téměř okamžitá a ryba nespolkla návnadu příliš hluboko. Je možné chytat i na průběžné montáže s gumovou zarážkou sloužící jako samosek.

Zimní rybaření

Několik zim jsme měli to štěstí, že jsme mohli v Dánsku vyzkoušet i rybaření na dírkách. Velká jezera na ostrově Sealand jsou pro tento druh lovu ideální a dají se nachytat slušní okouni. Používali jsme krátké speciální pruty na dírkování, ale chytat můžeme prakticky na jakýkoliv kratší prut. Jako nejlepší nástraha se nám osvědčil malý pilkřík s několika návazci a nastraženými červy.
Umělé nástrahy ano, ale…

Největší množství okounů je asi nachytáno na umělé nástrahy, kde první místa zaujímají různé druhy twisterů a třpytek. V průběhu jedné sezony jsem ale neviděl tolik ulovených opravdu velkých okounů jako při používání přírodních nástrah.

Rekordní úlovky

Současný dánský rekord je 3,48 kg a tato obluda byla ulovena v roce 1960 na jezeře Tange na Jutském poloostrově. Každým rokem je v Dánsku uloveno několik kusů do 3 kg váhy, v minulé sezoně jsme při jedné vycházce nachytali přes 40 okounů o průměrné váze 1 kg v průběhu 4 hodin. Největší okoun vážil 2,9 kg, několik dalších mělo přes 2 kg.g




Převzato